Wytrzymałe zlewy kuchenne – pomoc w wyborze konkretnego modelu

Wybierając zlew do kuchni, warto zwrócić uwagę na takie sprawy jak sposób wykonania i użyte materiały. Do najchętniej wybieranych należą zlewy stalowe, granitowe i ceramiczne, które mogą znaleźć się również w Twojej kuchni. Poniżej przyglądamy się z bliska tym grupom produktów oraz wskazujemy na korzyści płynące z ich wyboru.
Zlewy stalowe – najczęstszy wybór
Zlewy stalowe cieszą się popularnością odkąd zaczęły zastępować produkty żeliwne. Są wykonane z wytrzymałych i stosunkowo lekkich stopów. Nawet po wielu latach używania zachowują swoje wyjściowe właściwości – nie odkształcają się, a na ich powierzchni nie powstają zacieki. Zlewy stalowe wytrzymają wielokrotnie, intensywne zmywanie, jak i wykonywanie innych intensywnych kuchennych prac.
Zlewy granitowe – kompozytowe
Zlewy kuchenne granitowe są również bardzo wytrzymałe oraz odporne na rozmaite uszkodzenia – w tym także draśnięcia i zarysowania. Z łatwością utrzymasz je w dobrym stanie przez długi czas. Wystarczy po każdym myciu osuszać ich komorę (przecierając suchą ściereczką), co wyeliminuje powstawanie zacieków i innych nieprzyjemnych śladów. Duża popularność zlewów granitowych działa na korzyść ich nabywców – są łatwo dostępne i oferowane w niskich cenach.
Zlewy ceramiczne – pomoc w wyborze
Zlewozmywaki ceramiczne są wybierane z uwagi na ich wyjątkowy design, który idzie w parze z dużą odpornością na uszkodzenia. Wytwarzane są wypalane w wysokich temperaturach gliny. Są odporne także na chemikalia i intensywne detergenty. Minusem tego wyboru jest jedynie cena – spośród wszystkich wymienionych to właśnie zlewy ceramiczne są najdroższe.