Jak zrobić dobry sos do sałatki?

Sos do sałatek to proste połączenie oleju, octu, soli i pieprzu – czterech składników, które są zszywkami w nawet najbardziej ograniczonej kuchni. Mimo to, tak wiele osób ma problem z przygotowaniem dobrego sosu do sałatek. To wcale nie jest takie trudne! Wystarczy wykonać te kilka prostych kroków i będziesz na dobrej drodze do zrobienia świetnego sosu sałatkowego za każdym razem.

 

  1. Zacznij od dobrych składników

 

Pierwszym krokiem do zrobienia dobrego sosu sałatkowego jest rozpoczęcie z niektórych dobrych składników. Istnieje tak wiele smaków do wyboru, że może to być przytłaczające – więc aby pomóc zawęzić, pomyśl o tym, czego oczekujesz od swojego sosu:

 

– Słodki sos? Użyj miodu lub nektaru z agawy zamiast cukru.

 

– Kremowy? Spróbuj użyć jogurtu lub kwaśnej śmietany w swoim przepisie zamiast majonezu.

 

– Pikantny? Dodaj odrobinę ostrego sosu lub świeżych jalapeños.

 

– Dodaj kilka świeżych ziół, takich jak pietruszka i kolendra, aby uzyskać dodatkowy smak (i kolor!).

 

  1. Wybierz swoją bazę

 

Do przygotowania podstawowego winegretu będziesz potrzebować trzech części oliwy (najczęściej spotykana jest oliwa z oliwek, ale dobrym wyborem są również oleje rzepakowy, grejpfrutowy i roślinny) oraz jednej części octu (czerwonego, białego lub balsamicznego). Wszystko wystarczy wymieszać i sos gotowy! Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://dobredomowe.pl/ .